1432183Веригата бе отличена за приходи от продажби в Югозападен район, а благодарение на възможностите за експорт, които предлага, ключов нейн доставчик бе обявен за „Износител на годината“

Лидл България получи поредното признание за приноса си към развитието на българската икономика и българските производители.

Компанията бе отличена на 24-то издание на годишните награди на Българска търговско-промишлена палата ТОП 100 за 2016 г., които традиционно се присъждат на фирми с най-значими финансови резултати и продажби за годината. Лидл България получи приз в категорията „Топ 10х6“ за фирми с максимални приходи от продажби и печалба за 2016 г. в Югозападен район за планиране.

„От стъпването си на българския пазар досега Лидл България постепенно се утвърждава като водеща търговска верига в страната и ключов инвеститор, работодател и данъкоплатец. За нас тази награда е поредното свидетелство за приноса ни към българската икономика и дългосрочния ни и устойчив ангажимент в подкрепа на българското производство“, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Компанията е отговорен работодател на над 2 300 служители. През юли месец тази година веригата откри своя втори логистичен център в страната – в с. Кабиле, Ямбол, с инвестиция на стойност над 80 млн. лв. и допълнителни 1,5 млн. лв., инвестирани във важни за региона и местната общност проекти. Доказателство за приноса на Лидл България към българската икономика е и стойността на платените данъци и такси за 2016 г., която възлиза на 95 млн. лв, както и дългогодишното успешно партньорство с българските производители – с над 40% от настоящите си български доставчици компанията работи от 2010 г. Друг важен показател е капиталът, който остава в България – 49-51% от обема на разплащанията на седмична база между Лидл България и доставчиците на стоки са в лева и към български фирми.

От създаването си до днес търговската верига дава реален шанс за устойчиво бизнес развитие на малки, средни и големи компании, като допринася за повишаване обема и качеството на тяхната продукция, увеличава конкурентоспособността им на нашия и чуждестранен пазар и им осигурява възможност за експорт към редица европейски държави.

Именно приносът на Лидл България за развитието на износа на българските производители бе отличен и в друга престижна класация – „Агробизнесмен на България 2017“, проведена в рамките на годишната среща на агробизнеса, организирана от вестник „Български фермер“. В категория „Износител на годината“ бе отличен един от ключовите партньори на веригата – консервна фабрика Пелтина, водещ производител на зеленчукови консерви за страната и чужбина.

Пелтина стартира партньорството си с Лидл България през 2014 г. с 88 тона продукция, което представлява 4% обем от общия обем готов продукт на фабриката. Днес те вече реализират над 536 тона продукция, или 17% от общия обем, 10% от които се изнасят към редица държави, в които Lidl оперира като Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Латвия, Белгия, Гърция и САЩ.

Вижте още:

Годишните награди на b2b Mediaсе проведоха за десети път и се утвърдиха през годините като място за най-иновативните идеи, за отговорните бизнеси и предприемачи и за кампаниите с каузи.Голямата награда за...