1321107За пръв път от 2014 г. насам Central European Startup Awards (CESA) излезе от границите на виртуалното пространство и обяви на официална церемония в “София тех парк” българските стартиращи компании - победители, които ще продължат да се състезават в регионалните финали на CESA. Престижната международна надпревара цели да отличи и отпразнува предприемаческия дух в развиващите се стартъп екосистеми в Централна и Източна Европа.

Церемонията по награждаване се проведе на 14ти ноември и беше организирана от Асоциацията на българските лидери и предприемачи - ABLE. Събитието беше подкрепено от Sodexo, които награждиха стартъп компаниите с карти за спорт. Събитието събра над 150 ентусизирани посетители, голяма част от които представители на стартъп екосистемата. Партньорите от Johnny Walker се погрижиха да забавляват гостите със специално подбрани коктейли, а Viber раздаде безплатни стикери.

Събитието започна с панелна дискусия за предизвикателствата и предимствата на българската предприемаческа екосистема. Участниците в разговора бяха Георги К. Първанов - член на УС на Българска Асоциация за управление на хорa и основател на CTeam, Кирил Петков - oсновател и преподавател в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ и акционер в "Провиотик", Филип Филипов - директор на международния b2b екип на Skyscanner и ръководител на българския офис на компанията и Искрен Кръстев - председател на УС на Глобален Предприемачески Мониторинг (GEM), предприемач и инвеститор. Модератор беше Деница Симеонова - репортер във вестник “Капитал” и член на ABLE. Основните заключения от дискусията бяха, че компаниите трябва да търсят възможности за развитие и извън границите на страната, а във фокуса им трябва да бъде човешкият капитал. Стартъпите биха могли да работят съвместно с младите български учени и да постигат още по-големи успехи в сектори с висока добавена стойност.

Регионалното състезание се провежда в два кръга, като започна с приемане на кандидатурите на национално ниво. След публичното гласуване, стартъпите бяха оценени от жури в състав Явор Джонев, основател на софтуерната компания "Сирма груп холдинг", Алексей Лазаров, управляващ редактор в "Капитал", Кирил Петков, сериен предприемач, Моника Димитрова, програмен директор, и Лора Терзиева, главен оперативен директор от SAP Labs Bulgaria, както и Кристиан Колтеану, генерален директор за Румъния, България и Молдова на GE.
На следващия етап стартиращите компании ще се съревновават със стартъпите от региона на CESAwards 2016 Grand Finale by ABC Accelerator на 1ви декември в Любляна, Словения. Там ще премерят сили с компаниите от Полша, Чехия, Сърбия, Словения, Хърватия, Румъния, Унгария.

Победителите в 11-те категории на Central European Startup Awards - България
Startup of the Year by SAP - Melissa Climate
Best Social Impact Startup by CEU Business School - Заслушай се - Listen Up
Most Influential Woman by SAP - Tsvetelina Kamova
Investor of the Year - Eleven Ventures
Best IoT Startup by GE - MyTeletouch
Best Fintech - ELVIS.bg
Best Early Stage Startup - AYO
Best Coworking Space - betahaus Sofia
Best Accelerator/Incubation Program by Infobip - Reach for Change Bulgaria - Промяната
Best UX - SpeediFly
Best AI/Chatbot Solution - Imagga

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...