Нетера успешно защити сертификата си PCI DSS за 2022

Одитът в София дейта център се извърши чрез услугата на Нетера Hands-on-site с излъчване на живоУспешно приключи процесът по оценка на залите за колокация на София дейта център на Нетера (SDC) за съответствие със сертификата PCI DSS за 2022 г. Така клиентите на компанията получават гаранция, че оборудването им продължава да се съхранява и поддържа според изискванията на международния стандарт за информационна сигурност.

Услугата на Нетера Hands-on-site с директно излъчване на живо позволи на одитиращата компания 7Security GmbH да извърши проверките изцяло дистанционно.
Hands-on-site с излъчване на живо пести време и улеснява както клиентите, така и партньорите на SDC. Дежурните инженери на Нетера са оборудвани с камери и осигуряват дистанционно посещение в дейта центровете в реално време. Чрез жива аудио и видеовръзка те получават инструкции какво да покажат и да направят, а отсрещната страна наблюдава процеса.

Дейностите може да включват да се окабели между две устройства на клиент, да се смени част от оборудването – например хард диск, да се рестартира дадено устройство и много други.

Услугата може да се използва и при инсталация на ново оборудване. Когато клиентите са в друг град или в чужбина, те често изпращат техниката си за колокация, а после лично инструктират и наблюдават онлайн, докато специалистите на Нетера я монтират и конфигурират.

Фактът, че са колокирани в сертифициран по PCI DSS дейта център, им дава конкурентно предимство на международните пазари. Практиката показва, че това ги превръща в предпочитан бизнес партньор и допринася за добрата им репутация.

Същевременно те са спокойни, че в SDC разчитат на денонощна жива охрана, камери на ключови места, непрекъсваемост на услугите (резервирани генератори и климатици, пожарогасене), строги процедури за достъп до залите за колокация.

Още за дейта центровете на Нетера

Нетера притежава четири дейта центъра - София дейта център (SDC Sofia), София дейта център 2 (SDC Sofia 2), Дейта център Русе (SDC Ruse) и Дейта център Столник (SDC Stolnik).

SDC 1 и SDC 2 са изградени в съответствие с изискванията на TIER III. Техните сгради са специално проектирани за дейта центрове и отговарят на най-високите технически изисквания в индустрията. SDC 2 е най-новият дейта център на Нетера, който ще отвори врати през пролетта на тази година.

Дейта център Русе е основна точка на присъствие на BFOR (Bulgarian Fiber Optics Rout) - най-краткият оптичен кабелен маршрут между Румъния и Турция. Благодарение на локацията и надеждната си свързаност SDC Ruse е предпочитано място за предоставяне на непрекъсваеми IT услуги в алтернативна географска точка (disaster recovery services), както и за услуги, гарантиращи непрекъсваемост на бизнес процесите при форсмажор (Business continuity planning).
Дейта център Столник се намира в близост до най-голямата подстанция в ЮИЕ и на 20 минути от летище София. Част е от Data Center Park Stolnik - най-големия дейта център и телекомуникационен хъб в региона, предлагащ неограничено пространство за колокация и мощност. SDC Столник разполага и със специално проектирани зали за крипто майнинг.

Вижте още: