Нидерландия може да е новият европейски лидер в предприемачеството

McKinsey & Company, глобална консултантска компания за управление, публикува нов доклад, озаглавен „Изграждане на нидерландска стартъп екосистема от световна класа“. Докладът обсъжда възможността Нидерландия да изгради стратегия за улесняване на способността на стартиращите фирми да се разрастват и да насърчи участието на по-разнообразна група от хора в такива начинания, трансформирайки предприемаческата система.


Стартиращите предприятия в страната имат потенциала да окажат реално въздействие върху икономиката. При достатъчен растеж тези фирми биха могли да станат основни за холандското общество, осигурявайки работни места и финансирайки инвестиции в образованието, здравеопазването и социалните услуги.

Според доклада Нидерландия се оценява високо по няколко показателя за успех на стартиращи компании в Европа. Въпреки това има потенциала да се превърне не само в „лидер в региона, но и в двигателя, който помага на Европа да стане глобален лидер в предприемачеството“, се посочва в изследването.

Защо Нидерландия?

Кралството се нарежда на четвърто място по отношение на създаването на стойност при стартиращите компании в Европа, а Амстердам е един от най-бързо развиващите се центрове за тази цел. Държавата се представя добре и по отношение на общия брой стартиращи компании на глава от населението, нареждайки се на пето място в Европейския съюз. Този тип организации са създали над 130 000 местни работни места във всички провинции. Посочва се обаче, че инициативата за насърчаване на предприемачеството в страната може да увеличи броя на холандските стартиращи фирми с между 35 и 45 процента до 2030 г.

Докладът определя списък от пет предпоставки, необходими за стимулиране на предприемачеството в Нидерландия. Те са следните:

• Да се увеличи делът на основателите с неакадемичен опит

• Да се увеличи делът на жените основатели

• Да се удвои делът на основателите с незападен имигрантски произход

• Увеличаване на дела на опитните основатели

• Увеличаване броя на стартъпите, тръгващи от научни разработки от нидерландските университети и изследователски институции. Докладът посочва, че университетите в страната генерират по-малко такива екипи спрямо водещите университети в Обединеното кралство и Съединените щати.

Пазарната капитализация на стартиращите компании като дял от БВП е около 6 процента в Нидерландия, 25% в Израел, 20% в Естония, 17% в Съединените щати и 15% в Швеция. Средната капиталова оценка на стартиращ бизнес в Нидерландия е около 5,5 милиона евро, спрямо 55 милиона евро в Съединените щати, около 19 милиона евро в Израел и 14 милиона евро в Швеция.

Въпреки че холандските стартиращи и разрастващи се компании са получили около 2,3 милиарда евро финансиране за рисков капитал през 2021 г., този тип инвестиции на глава от населението през същата година са само 60 процента от инвестициите на глава от населението в Швеция и по-малко от 50 процента от инвестициите на глава от населението в САЩ.

В доклада се пояснява, че за да се улесни растежът на нидерландските стартиращи фирми, условията за мащабиране на компаниите в страната трябва да бъдат подобрени. Има няколко действия, които се препоръчва да бъдат насърчени:

• Съсредоточаване върху сектори, които са глобално приложими за работа, но също така и са силни страни на Нидерландия

• Осигуряване на достатъчно насоки и финансиране на стартиращите дружества, особено в по-късните етапи

• Приходите да идват от различни инвеститори

• Улесняване на поддържащата среда за стартиране

„Ако нидерландската стартъп екосистема отключи тези лостове за увеличаване на броя на създадените стартиращи компании и да се справи с приоритетите за подобряване на успешното мащабиране, стартъпите основани в страната между 2022 г. и 2030 г., биха могли потенциално да допринесат с приблизително между 250 и 400 милиарда евро пазарна капитализация“, се посочва още в доклада.

Вижте още:

• Застрахователният сегмент е разделен регионално според пазарите, на които Generali оперира• Уди Брадфорд (Woody Bradford) ще заеме позицията на...