Тази година, лидерът в обзавеждането за баня Roca чества своя 100-годишен юбилей. През своите 100 години, компанията Roca има важна роля за еволюцията на пространството на банята по света. Roca e пионер в намаляване на обема на тоалетното казанче до впечатляващите 3,5/2 литра, създава прототипа на най-познатата днес тоалетна тип „моноблок“ и първия едноръкохватков смесител, разработва нови технологии за икономия на вода и енергия в банята и иновации по отношение на материалите и дизайна на продуктите за баня. Непрестанните инвестиции, предприемаческият дух и независимост (компанията остава фамилна собственост) печелят на Roca в световен мащаб признание като компания-еталон в сферата на дизайна и производството на продукти за банята.

Много гости уважиха юбилея на компанията. Сред тях бяха дългогодишни партньори, специалисти от строителния бранш, архитектурата и интериорния дизайн, приятели, светски личности и медии. Елегантното събитие бе в Музея за история на София (бившата Централна минерална баня). Втори домакин и водещ на вечерта бе Ники Кънчев. Гостите се насладиха на изпълненията на Доротея Доротеева и Александър Мутафчийски в съпровод на Венета Нейнска, пиано.

Теодосий Спасов в джаз трио с Мирослав Турийски – клавишни, Начо Господинов – ударни, представиха свои интерпретации, сред които и композицията Ние сме вода на Теодосий Спасов, създадена за международната фондация We Are Water, инициатива на компанията Roca.

За приятната и елегантна атмосфера допринесоха и дамите от KвартетЪТ в състав Яна Зеленогорска – цигулка, Боряна Кралева – цигулка, Илияна Колева - виола , и Йоанна-Мария Тодорова – виолончело.

Изненадата за гостите беше новият поглед към емблематичните в близкото минало за марката Roca в България ревюта на модни дизайнери Roca Fashion. Този път, бъдещето на българския моден дизайн, млади дизайнери – дипломанти в специалност Мода на Национална художествена академия, представиха своя проект ЕВРОПА – sui generis.

Творбите на Александра Янакиева, Александрина Дерменджийска, Велиана Лобошка, Любомира Пецанова, Петя Стоянова, Радко Стайков, Теодора Лазаров, Християна Димитрова, Цветелина Абаджиева, Мария Далчев, Александра Петрова и Стефани Тодорова, създадени под ръководството на ст. преп. Катерина Цанева, показаха свеж поглед, талант и стил. Roca – компанията, която подпомага развитието на младите таланти в сферата на архитектурата и интериорния дизайн с инициативата Jumpthegap, пожелава успешно бъдеще на младите български дизайнери.

Hello Future

Със своите 100 години история, Roca уверено стъпва в бъдещето на банята. Обновената експозиция в изложбената зала Roca на бул. Мария Луиза 16 в София (с много работещи модели) представя най-новите тенденции и продукти на компанията под мотото Hello Future.

За Roca, бъдещето на банята включва високи технологии и новаторски подход. Доказателство за това е водещата колекция за баня Inspira. Inspira e нова концепция за банята, създадена e в три варианта. Всеки от тях може свободно да се комбинира с останалите. Mинималистичните линии прилягат с лекота на решенията и стиловете в различни бани. Умивалниците във всички възможни варианти са деликатни и изключително фини и леки. Създадени са от новия материал Fineceramic®, керамика с 40% по-лека и 30% по-издръжлива от традиционните материали. Мебелите от колекцията дават повече място за съхранение и екстри като вградено LED осветление. Изборът е между три различни покрития. Съчетават се с всеки един от умивалниците. Inspira предлага пълна гама санитарен порцелан. Окачените тоалетни са с новата технология Clean Rim, без ринг, а тоалетните казанчета са с двоен бутон 4,5/3 л за икономия на вода. Колекцията включва и "смарт тоалетната" In-Wash® Inspira.

Умните тоалетни (smart toilets) заемат специално място в обновената експозиция Roca. Представени са In-Wash®, нов Multiclean®, In-Tank®, Clean Rim®.

In-Wash® е разработенa от международен екип дизайнери и инженери, експерти в продуктите за баня. Адаптира се към индивидуалните нужди на потребителя и дава новo определение за “хигиена” без тоалетна хартия и мокри кърпички, само с вода. Интерфейсът на дистанционното управление е напълно интуитивен. Продуктът има сензор за засичане на потребителя, който блокира функциите по измиване и подсушаване, когато седалката е свободна. Върховете на дюзите се самопочистват преди и след употреба с филтрирана вода. In-Wash® може да се интегрира във всяка баня и пространство.

Новото поколение смесители Roca е представено от сериите Atlas, Lanta и Naia със системата Cold Start за икономия на енергия и уникален ограничител на дебита от 5 л/мин., позволяващ пестене на вода.

За да осигури достатъчно място за съхранение в банята, Roca продължава да развива гамата от мебели. Сред новите продукти се откроява новият мебел Stratum. Освен с дизайн, Stratum впечатлява с просторни чекмеджета, без изрязване за сифон. Отварят се докрай за по-лесен достъп и имат удобни органайзери. В корпуса му са скрити електрически контакт и дискретни Bluetouth колони.

Още новости в света на банята предлага експозицията Hello Future в обновената изложбена зала Roca, включително най-новите модели керамични стенни и подови покрития от Roca. Впечатляващите продукти са резултат на натрупания и развиван 100 години експертен опит на Roca в създаване на пространството на банята.

В Експо Баня София може да се види и юбилейната експозиция 100 години Roca. Тя представя историята на компанията през погледа на рекламните комуникации

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...