С 10 млн. лева инвестиция Transpress започва изграждането на нов логистичен центърМодерната “зелена” база в Индустриален парк София – Божурище е с площ от 40 дка
 
По 60 камиона ще бъдат товарени едновременно при режим 24/7 в новия склад на компанията, който ще заработи в края на 2022 година
 
10 млн. лева ще инвестира водещата българска транспортно-логистична компания Transpress в изграждането на нов логистичен център в Индустриален парк София – Божурище. Официален старт на строителните дейности бе даден днес с церемония за “първа копка”, като по план модерната база трябва да заработи в края на 2022 година. Проектът е получил Сертификат Клас А за инвестиция от българската държава, като поетапно с реализацията му ще бъдат открити около 100 работни места.
 
Мащабната база ще бъде с обща площ 40 дка и 8 хил. кв. м застроена площ, която ще включва крос-докинг платформа и склад за обработка на товари, зона за разпределение на пратки и стоки, както и офисна част и център за обслужване на клиенти. Проектът предвижда изграждането на 60 рампи, което ще позволи едновременното товарене и разтоварване на 60 камиона с режим на работа 24/7 по стандартите за глобална компания. Ще могат да се обработват до 12 000 тона на денонощие. Паркинг зоната може да поеме до 100 камиона и 300 автомобила. С тези параметри логистичният център ще бъде без аналог у нас и с най-голямата крос-докинг платформа за обработка на палетни пратки.
 
“Това ще бъде най-голямата логистична база на Transpress до момента, втора в София и 14-та за страната. Тя ще бъде и част международната мрежа от над 400 точки на нашия глобален партньор – логистичния лидер Dachser.”, обясни Веселин Стоянов, основател и управител на Transpress. “Изграждането на новия логистичен център е крайъгълен камък в стратегията ни за устойчиво разрастване и е свързано с високия темп на развитие на бизнеса ни през последните години и убедителното ни утвърждаване като Номер 1 на пазара на палетни пратки. Дори през кризисната 2020 година регистрираме над 20% увеличение на оборота, а при куриерските доставки – над 30%. Корпоративните ни клиенти вече са над 18 хиляди, а годишно обработваме над 1 млн. пратки.”, допълва той.
 
“За мен е удоволствие да направим първа копка на новата модерна логистична база на компания, която продължава да се развива в трудни икономически условия.  В лицето на държавата се надявам да продължавате да имате  честен и лоялен партньор.”, заяви заместник-министърът на икономиката Калина Константинова по време на церемонията.
 
Основен приоритет при изграждането на новия логистичен център е и използването на иновативни и “зелени” технологични решения. Те са заложени на проектно ниво чрез разнообразни енергоспестяващи системи, които подобряват ефективността на сградата, включително подготовка за инсталиране на фотоволтаична инсталация на покрива. Складът също ще бъде оборудван с последно поколение високоефективни и “зелени” подемни машини. В съответствие с тенденциите за развитие на транспорта ще бъдат изградени и зарядни електрически станции.
 
Освен мащабът, основен приоритет при изграждането на новия логистичен център е и дигитализацията на процесите. Дейността ще бъде изцяло интегрирана в дигиталната платформа на компанията, като всички операции ще могат да бъдат мониторирани онлайн в реално време и анализирани. Това е възможно благодарение на внедрените и постоянно развиващи се ИТ решения и системи на Transpress, които използват и Big Data и AI иновации.
 
“Нашата цел е не просто да бъдем лидер на пазара, а да сме най-добрият партньор на бизнеса. С развитието на мрежата и с всичко, което правим, оставаме верни на визията си “0 рекламации”. Ще продължим да предлагаме изключително високо качество на клиентите си, като в момента 98,5% от пратките ни се доставят в срок и без възражения.”, категоричен е Веселин Стоянов.
 
Проектът за новия логистичен център се реализира със собствени средства и финансиране от ОББ. Изпълнението на строителството е поверено на най-голямата строителна група в България – “Главболгарстрой”, която печели конкурса със сериозния си опит в реализацията на промишлени обекти и прилагането на иновативни технологии.
 
В церемонията за “първа копка” днес участие взеха заместник-министърът на икономиката Калина Константинова, заместник-изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Маджиде Ахмедова, изпълнителният директор на Национална компания “Индустриални зони” Антоанета Барес, Ангел Бухларски, заместник-кмет на Община Божурище и инж. Калин Пешов, председател на надзорния съвет на "Главболгарстрой" АД.

С 10 млн. лева инвестиция Transpress започва изграждането на нов логистичен център
 
Новият логистичен център на Transpress в числа
 
  • 40 дка обща площ на базата

  • 8 хил. кв. м РЗП на крос-докинг платформа, склад, офисни площи и център за обслужване

  • 100 камиона и 300 автомобила капацитет на паркинга

  • 60 рампи за товарене и разтоварване на камиони

  • 60 камиона се товарят и разтоварват в една и съща минута

  • 24/7 режим на работа

  • до 12 000 тона обработени товари за денонощие

  • до 15 000 палета за денонощие

  • над 4 млн. палета за година

  • 100 нови работни местаВижте още: