Полиграфия Офис ЦентърДнес официално бе направена първата копка на втората фаза от Полиграфия Офис Център, един от значимите офис проекти в столицата.

След окончателното завършване на сградата, планирано за края на 2017 г., в оформилата се бизнес зона покрай бул. Цариградско шосе ще бъдат налични нови 10 000 кв.м отдаваема офис площ клас А. Проектът е съвместна инвестиция на Northridge Capital  - частен фонд за инвестции в недвижими имоти, базиран в Лондон и водещия български холдинг в сферата на недвижимите имоти AG Capital.

„Днес са налични всички предпоставки за стартиране на нов успешен офис проект с високо качество”, казва Сергей Койнов, изпълнителен директор на Полиграфия офис център. “От една страна, търсенето на първокласни офиси e високо. София се утвърждава като топ аутсорсинг дестинация сред страните в ЦИЕ. Компаниите в сегмента се разрастват бързо и имат нужда от все повече нови офис площи. Необходимостта от привличане и задържане на качествени служители определя и стремежа на наемателите към все по-качествени офис пространства и по-комфортна офис среда. От друга страна, строителството на нови сгради се забави в периода на криза и позволи висока запълняемост на съществуващите сгради. Възможностите на наемателите за разширение намаляха. При тези пазарни условия считам, че Полиграфия офис център се появява в правилният момент, за да предостави първокласна и ефективна работна среда на наемателите, която да им позволи да продължат своето успешно бизнес развитие. Бих се радвал и ако проектът допринесе за подобряване на условията на живот и работа в района, в който е разположен”, допълни Койнов.

Според него, към средата на 2016 наличните офис площи клас А и Б са близо 1 796 000 кв. м. Със стабилизирането на наемите и заетостта във водещите проекти предприемаческата активност постепенно се възстановява и към средата на 2016 г. площите в строеж възлизат на 176 500 кв. м. Със започването и подновяването на строителството на големи проекти се очаква офис площите в централните райони на София да отбележат сериозен ръст. До края на 2017 г. предлагането там ще нарасне с около 25%. Търсенето е движено основно от компаниите от IT и BPO сектора. След плавния ръст през последната година наемните нива на първокласни площи в центъра и по протежение на големите булеварди остават около €13/ кв.м.

Полиграфия Офис ЦентърПо думите на Сергей Койнов, инвестицията във втората фаза на Полиграфия е  10 млн. евро, а стойността на целия проект след реализацията му на пазара се очаква да достигне 50 млн. евро. Сградата ще влезе в експлоатация през втората половина на 2017 г.

Проектирането следва търсенето на клиентите – правилна правоъгълна форма на офисите и широки отворени пространства, предоставящи гъвкави офис решения според нуждите на клиентите. С изграждането на връзката между старата и новата сграда ще се създадат етажи с обща площ от над 5000 кв.м.

„Полиграфия Офис Център фаза 2 позволява разделяне на отделни офиси от приблизително 500 кв.м. до 2 000 кв.м. Светлата височина на проекта е 2.8 метра, налице е технология за пречистване на въздуха, „зелена” концепция на общите части, система за сигурност и професионално управление и поддръжка”, казват проектантите на сградата.

Други критерии на наемателите, които Полиграфия Офис Център покрива са високата категория oкабеляване, добрата вентилация и климатизация, резервираността на електрозахранването и възможността за разширение в същата сграда. Това е и причината първият предварителен договор вече да е сключен – с един от съществуващите наематели в първата фаза на проекта.

Вижте още: