Успешен сорт розов домат се справя с върховото гниене през лятото

Доматите са една от зеленчуковите култури, при която най-силно се отразиха икономическите предизвикателства, свързани с високите разходи при производството. Цените на горивата, несигурните доставки, както и покачването на основни компоненти като торове и препарати, доведоха до значителна несигурност. Поради тази причина, ранното производство през тази година беше на изключително ниски нива.

Подобно на всички зеленчукови култури, при доматите също се наблюдава значителен ръст на изкупните цени. По данни на НСИ за цените на селскостопанската продукция за цялата 2022 г., цените са се покачили с 22%. В първото тримесечие на 2023 г. също се наблюдава ръст от 7%. Въпреки всичко, този ръст не винаги покрива разходите на производство.

Трябва да се има предвид, че доматите са една от културите, при която вноса от чужбина има изключително силно влияние върху местния пазар и цените. По данни на Министерството на земеделието и САРА за 2022 г., над 45% от пазара на домати в България е внос. Над 60% от тях пристигат от съседна Турция. Въпреки че, цените на вносната продукция също се повишиха, те все още са по-ниски от местните. Така се получава една сериозна дупка между разходите на производство на домати и изкупните цени. Това накара редица производители да намалят ранната реколта домати и да се насочат към по-късно производство, основно през лятото.

Традиционно цените на доматите през лятото са значително по-ниски. От една страна в този период отпадат разходите по отопление, които са основно перо в производството. От друга страна, предлагането е значително по-голямо и това намалява цените. Поради тази причина е от ключово значение производителите да открият стабилен сорт, който минимизира възможностите за некачествена продукция през лятото. За да са печеливши земеделците трябва да вземат предвид някои сериозни проблеми в отглеждането на домати. При горещо време, когато растенията се нуждаят от повече вода, възникват проблеми с дефицита на калций. Той е от съществено значение за правилното функциониране на растенията и участва в развитието на клетъчните стени, листата и корените на растенията.

Недостигът на калций води до върхово гниене на плодовете, което намалява добива и качеството им.

Успешен сорт розов домат се справя с върховото гниене през лятото

Първият признак на болестта е появата на хлътнало, кафеникаво-черно петно с размер 1-2 см в долния край на плода. Петната се разрастват и придобиват значително по-големи размери. В началната фаза на болестта гниенето е сухо, което в впоследствие се развива в мокро гниене. Тези плодове обикновено са брак и добивът намалява.

Проблемът е особено осезаем при произвеждането на розови домати. Те са податливи на калциев дефицит заради по-слабата усвоителна способност на кореновата система. Pроизводителите се борят с този проблем като прилагат листно подхранване с торове, съдържащи калций. Въпреки това, подхранването само частично решава проблема. Затова е препоръчително да се използват сортове розови домати, които са устойчиви на дефицита на калций.

Такъв сорт е розовият домат Манекро на Синджента. Благодарение на своя вегетативен растеж, сора е един от най-устойчивите на калциев дефицит, което предпазва плодовете от върхово гниене. Манекро се отличава с мощен вегетативен растеж и висока толерантност към високи температури. Плодовете не се напукват, не издребняват във височина и имат отлична външност, вкус и транспортабилност. Това прави доматите от сорта перфектни за производителите, тъй като те задоволяват всички нужди на крайния потребител. Въпреки икономическите предизвикателства, свързани с високите разходи при отглеждането на зеленчуци, Манекро ще помогне на местните земеделски производители да постигнат по-голяма стабилност и рентабилност.

За да се справите с проблемите предизвикани от дефицит на калциий при производството на розови домати, можете да поръчате „Манекро“ от дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента: https://www.syngenta.bg/zelenchukovi-semena/domati/manekro-f1

Вижте още:

Годишните награди на b2b Mediaсе проведоха за десети път и се утвърдиха през годините като място за най-иновативните идеи, за отговорните бизнеси и предприемачи и за кампаниите с каузи.Голямата награда за...