VMware България оборудва своя иновативен офис за 2500 души с дигитално сградно решение на Schneider ElectricВнедрената архитектура е дело на местен екип и е уникална с начина, по който в нея няколко системи са интегрирани в едно общо решение

Глобалният лидер в сферата на облачните инфраструктури и технологиите за бизнес мобилност VMware Bulgaria избра интегрираното решение за сграден   мониторинг и управление чрез платформата EcoStruxure™ на Schneider Electric™, лидер в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията. Системата е внедрена в най-пълния си вариант за сграден мениджмънт като оптимално решение за мониторинг и управление на сградните и критичните инсталации в новия офис на VMware за над 2500 души, разположен върху площ от над 30 200 кв. м в Garitage Park, София. Проектът е изключително важен за компанията, тъй като офисът в София е основен хъб за разработки и иновации на VMware в регион ЕMEA (Европа, Близкия Изток и Африка) и е сред топ три ключови нейни стратегически развойни центрове в световен мащаб. В него взимат участие консултанти от Великобритания, дизайнери от Турция, българска компания за проектен мениджмънт, както и много служители на VMware, базирани в България, САЩ, Великобритания и други държави. Самата архитектура на цялостното решение е дело на местния екип на Schneider.
 
Специалистите на VMware избират да внедрят интегрираната система за сграден мониторинг и управление  EcoStruxure™ Building Operation. Офис сградата е оборудвана с последно поколение сградни контролери от серията SmartX Automation Server Premium. Основните VRF системи към нея са интегрирани по BACnet протокол, като съобщават повече от 15 000 параметъра, спадащи само към управлението на ОВиК системата. По част IT сградата разполага с контролна платформа EcoStruxure DataCenter Expert, която цели непрекъсваемост и надеждност на електрическата енергия редом с високите изисквания за киберсигурност към всеки елемент от IT инфраструктурата. Интегрираността на решенията включва управление и следене на работното осветление за максимален индивидуален комфорт и продуктивна среда. Но също така от значение е и системата за аварийно и евакуационно осветление, която генерира автоматични отчети и спомага за спазване на безопасни условия. Така с внедряването на платформата се постига максимална гъвкавост и опции за управление на климатизацията, вентилацията, осветлението и всички системи, които се грижат за комфорта в офис средата. В същото време по този начин се гарантира и сигурността на персонала и надеждната работа на съоръженията.
 
Работното осветление се управлява по KNX протокол (предимно по присъствие), а аварийното по DALI протокол. И двата елемента се интегрират естествено (native integration) към основната платформа EcoStruxure Building Operation 3.0 (EBO), която на практика управлява всички сгради на територията на Garitage Park, където е осъществен и пълен качествен и количествен мониторинг на използваната енергия през платформата Power Monitoring Expert (PME). Двете системи работят в абсолютен синхрон, генерирайки отчети за потребление по приоритети на потребителите (отопление, осветление, вентилация, IT оборудване), своевременно алармират за настъпило проблемно събитие и трупат данни, които могат да се използва за осъществяване на превантивна поддръжка и да бъдат основа на сложни управляващи алгоритми, с които да се улесни цялостната поддръжката на съоръженията в сградите и да се намали драстично продължителността на всяка една възможна повреда.
 
„Системната архитектура на решението за сградна автоматизация обединява най-критичните източници на информация и позволява контрол над жизнено важни параметри като микроклимат, осветеност, надеждност на електрозахранването и свързаност на подсистемите. То е уникално с факта, че всяка подсистема може да съществува абсолютно независимо, но същевременно приоритетно  подчинявайки се на централизираната контролна логика, заложена в EcoStruxure Building Operation. Това от своя страна облекчава използването и поддръжката на сградата, спомага за това тя да има правилен енергиен профил и осигурява проследимост на всички важни нива. Ефективността на решенията за автоматизиране на сгради не идва от разполагането и четенето на много източници на информация, а от използването на правилната информация за жизнените параметри на сградата в правилния момент от нейната експлоатация,“  коментира Димитър Манков, системен архитект за решения „Сградна автоматизация“ за Югоизточна Европа в Schneider Electric.
 
„Наред  с общото технологично ниво, което трябваше да постигнем, за да сме в крак с целите си за устойчивост и дигитализация, за нас беше важно да имаме и гъвкавост. Това, което постигнахме, е управление и мониторинг от всяко едно място, без необходимост от присъствие в офиса плюс много добра визуализация на отделните системи, което позволява лесна ориентация, мониторинг и управление. Имаме много гъвкава DALI система за офисно осветление с възможност за управление по датчици за осветеност и движение, създаване на графици при необходимост, както и димиране, което създава комфортна работна среда. От гледна точна на поддръжка и надграждане много важна е възможността за добавяне на алгоритми, които да автоматизират процесите и също така възможността за интегриране на допълнителнo изградени системи“, коментират от VMware.

VMware България оборудва своя иновативен офис за 2500 души с дигитално сградно решение на Schneider Electric

Вижте още:

Годишните награди на b2b Mediaсе проведоха за десети път и се утвърдиха през годините като място за най-иновативните идеи, за отговорните бизнеси и предприемачи и за кампаниите с каузи.Голямата награда за...