Зелен бетон за зелено строителство

„Холсим България“ пуска първия у нас нисковъглероден бетон с 30% по-ниски CO2 емисии

Водещият глобален производител на цимент и инертни материали „Холсим“ пуска на пазара нисковъглероден бетон с 30% по-ниско съдържание на CO2 емисии спрямо конвенционалния бетон. Иновативното решение е разработено на базата на оптимизиран микс от нисковъглероден цимент и висок процент алтернативни суровини и добавки. От друга страна, традиционните инертни материали частично са заменени с рециклирани такива.


Групата "Холсим" е първата в сектора, която пое ангажимент до 2050 година да понижи нетните си въглеродни емисии до нула. Също първа подписа и „Бизнес амбиция за 1,5°C" – инициатива на Глобалния договор на ООН за ограничаване на глобалното затопляне в рамките на не повече от 1,5°C. Серията ECOPact е стъпка в реализацията на тези амбициозни цели.
„ECOPact е първият у нас бетон от ново поколение, който навлиза с мисията да подпомогне устойчивото развитие и прехода към въглеродно неутрално строителство“, коментира Росен Папазов, Изпълнителен директор на „Холсим България“. Според него, новата серия потвърждава амбицията на Групата да бъде световен лидер в сферата на иновативните и устойчиви решения за строителството и да отговори на намерението на клиентите си да строят с мисъл за бъдещето на планетата.

Освен екологично ориентиран, бетонът ECOPact поддържа и високо ниво на качество и приложимост. Поради благоприятните свойства на химическите добавки и избрания тип цимент, ECOPact показва сравними или дори още по-добри характеристики от конвенционалния бетон.

Зелен бетон за зелено строителство

Продуктът е и подходящ за всякакви приложения: от фундаменти до колони, плочи и греди, външни и вътрешни стени, алеи, настилки и т.н. Той ще се произвежда в бетоновите центрове на фирмата в София и Пловдив и ще се доставя в рамките на стандартния им радиус на доставка. ECOPact се предлага в различни класове на якост и е съвместим със стандартите. Освен това може да се обработва, изпомпва и полага като обикновените бетони.

Клиентите на компанията ще могат да намерят продуктите от серията ECOPact и през първата у нас онлайн платформа за поръчка и доставка на бетон до врата – onlinebeton.bg. От онлайн доставките могат да се възползват клиентите в София и Пловдив и районите около тях, които се обслужват от производствените обекти на фирмата в двата града.

Вижте още: