CEZ търси подизпълнител за изграждане на малък модулен реактор

Чешката енергийна група CEZ иска да избере технология за планирания първи модулен ядрен реактор в страната през тази и следващата година и в момента работи със седем компании, които разработват такава технология. Реакторът трябва да бъде построен на площадката на АЕЦ „Темелин“ през първата половина на следващото десетилетие, обяви членът на борда на компанията Томаш Плескач, който говори пред депутати след заседание на комисията по енергетика.

Според председателя на подкомисията Робърт Телеки, Чехия не може без ядрена енергия, тъй като декарбонизацията на вътрешния енергиен сектор напредва. По думите му държавата подкрепя не само изграждането на нови ядрени блокове в АЕЦ „Дуковани“ и АЕЦ „Темелин“, но и подготовката за реализация на нови модулни реактори.

Планираният малък модулен реактор, за който ЧЕЗ вече избра място в Темелин миналата година, ще бъде първият подобен проект в страната.

ЧЕЗ подготвя и изграждането на нов конвенционален реактор в АЕЦ „Дуковани“. В края на 2022 г. компанията получи три оферти, които оценява в момента. Кандидатите са френската EDF, южнокорейската KHNP и американската Westinghouse. Новият реактор трябва да бъде завършен до 2036 г.

Вижте още: