Реактор на бързи неутрони вече се издига в руския Димитровград

На площадката на най-големия в света многоцелеви изследователски реактор на бързи неутрони - МБИР в руския Димитровград, в момента работят около 1400 специалисти. Снимка: „Росатом“

Корпусът на най-големия в света многоцелеви изследователски реактор на бързи неутрони - МБИР, бе монтиран в проектно положение на строителната площадка на Научноизследователския институт за атомни реактори в руския Димитровград. Това е една от ключовите операции по сглобяването на реакторната инсталация и изграждането на купола на реакторния блок.

Корпусът на реактора е с дължина 12 метра, диаметър 4 метра и тежи 83 тона. Той е доставен на площадката през април 2022 г. - 16 месеца по-рано от графика. Оборудването е произведено в завода на „Росатом“ „Атоммаш“ във Волгодонск. Успоредно със строителството на МБИР в Димитровград се създава и Международен изследователски център за компетенции по отношение на бързите неутрони, в който участват водещи световни научни организации.

В момента на площадката работят около 1400 специалисти. Строителството трябва да приключи през 2026 година, с година по-рано от планирания срок. Пускането на изследователския реактор е предвидено за 2027 година.

Вижте още:

Годишните награди на b2b Mediaсе проведоха за десети път и се утвърдиха през годините като място за най-иновативните идеи, за отговорните бизнеси и предприемачи и за кампаниите с каузи.Голямата награда за...