Големият победител е САЩ

Икономическата война между Европа (най-големият нетен вносител на енергия в света) и Русия (най-големият нетен износител на енергия в света) ескалира до немислими нива:

Европа отказа да купува енергия от Русия, а Русия отказа да продава енергия на Европа!

Резултатите вече са и ще стават още по-самоубийствени и за двете страни.

Големият победител е САЩ - едновременно най-големият потребител, но след 2018 г. и един от най-големите износители на енергия под всякаква форма. Днес САЩ изнасят огромни количества нефт и нефтопродукти, газ, въглища, торове, храни, пластмаси и каквото друго се сетите, което представлява трансформация на някаква суровина в продукт с помощта на повечко енергия.

Разбира се, покрай САЩ в групичката на печелившите се нареждат и страни като Норвегия, Канада, Австралия, Китай и целият Арабски свят, но те все още не могат да съперничат на мащаба на американската икономика.

Как стана така, че САЩ за 15 години се превърнаха от гигантски вносител в гигантски износител на енергия?

Детайлният отговор е много дълъг, но може да се ползва и само една дума:

ФРАКИНГ

Днес над 80% от газа и над 70% от нефта в САЩ се добиват чрез фракинг. В резултат на това Америка би могла да владее света така, както никога преди в историята. Само неадекватното поведение на "демократичната" политическа власт там ограничава възможностите на американската икономика..

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...