Йордания планира да изгради малки реактори в страната

Директорът на Комисията за атомна енергия на Йордания (JAEC) Халед Тукан заяви, че институцията обмисля варианти за изграждане на малки реактори в страната в близките 10 години.

„Разглеждат се различни варианти – сред тях проекти от Русия, Южна Корея, Франция и Великобритания, като идеята е да се определят оптималните технически характеристики и адаптирането на такива реактори към условията в страната“, поясни Тукан.

Той отбеляза, че е взето решение за използването на атомни реактори с малка мощност за обезсоляване на вода и за производство на електроенергия и добави, че се обмисля използване на плаваща АЕЦ в района на град Акаба, но това може да предизвика опасения сред съседните страни. Той изключи възможността Йордания да строи АЕЦ с голяма мощност през следващите 10 години заради потенциалния недостиг на вода за охлаждане.

Русия и Йордания се договориха през 2015 г. за строителство на два енергоблока с реактори с мощност 1000 мегавата, но през 2018 г. близкоизточната държава се отказа от тези планове. Страната има подписани меморандуми за разбирателство с британската Rolls-Royce за технико- икономическа обосновка за ММР и още един – с американската X-energy по отношение нареактор Xe-100 с мощност 76 мегавата. През 2018 година бяха водени и преговори с китайската CNNC за възможно изграждане на реактор HTR-PM с мощност 220 мегавата, а през 2019 г. бе подписано споразумение с американската NuScale.

Йордания има действащ изследователски реактор по южнокорейски технологии.

Вижте още: