Американската NuScale Power проучва локации във Филипините за малки модулни реактори

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос - младши проведе среща с ръководството на американската компания NuScale Power Corporation по време на свое работно посещение във Вашингтон. Двете страни са обсъдили бъдещо проучване на подходяща локация във Филипините за възможно изграждане на малък модулен реактор на Nuscale.

„Продължаваме усилията си да предоставяме икономически ефективни и чисти енергийни решения за нашата страна. Срещата ни с NuScale се основава на дискусиите, които проведохме в Ню Йорк миналата година, и затвърди ангажимента ни за изграждането на по-ефективни и устойчиви източници на енергия“, заяви Маркос.

Малкият модулен реактор NuScale VOYGR е с вода под налягане, който може да генерира 77 мегавата електроенергия. Компанията предлага на клиентите си гъвкави решения за проекти до 924 мегавата – т.е. с общо 12 модула. Това е единственият дизайн на тази технология, сертифициран от Комисията за ядрено регулиране на САЩ .

Единствената АЕЦ във Филипините - „Батан“, никога не е работила. Изграждането на реактора с вода под налягане на американската „Уестингхаус“ започна в края на 70 те години на миналия век, но работата бе спряна поради различни проблеми.

Вижте още: