Южна Корея и Турция с общ проект за АЕЦ на стойност 30 млрд долара

Южнокорейската компания KEPCO води преговори с турското правителство за проект за АЕЦ на стойност 40 трилиона вона (30,7 милиарда долара). Представител на KEPCO заяви, че през следващата година страните вероятно ще започнат технико-икономическата обосновка на проекта, след което могат да подпишат споразумение за строителство на четири енергоблока с мощност 1400 мегавата всеки в северната част на страната.

През 2013 г. Турция сключи договор за строителство на АЕЦ с японската Mitsubishi, но той не бе реализиран заради разногласия около стойността на проекта. През април т.г. турското правителство се е обърнало към KEPCO, за да обсъди възможна сделка. Според местни медии, Турция е приела решение в полза на Южна Корея заради опита ѝ при строителството на АЕЦ „Барака“ в Обединените арабски емирства в трудни природни условия.

Вижте още:

Годишните награди на b2b Mediaсе проведоха за десети път и се утвърдиха през годините като място за най-иновативните идеи, за отговорните бизнеси и предприемачи и за кампаниите с каузи.Голямата награда за...