Южнокорейската АЕЦ „Шин Ханул“ включи първи енергоблок

Първи енергоблок на южнокорейската АЕЦ „Шин Ханул“ започна търговска експлоатация. 1340-мегаватовият реактор APR-1400 е проектиран от корейската Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Той достигна критичност в края на май т.г. и бе свързан към мрежата в началото на юни.

Първият от четирите реактора APR-1400 планирани за АЕЦ „Шин Ханул“ е трети по ред такъв енергоблок, който работи в Южна Корея. Още два реактора с този дизайн се експлоатират в АЕЦ „Барака“ в Обединените арабски емирства.

Планирано е вторият реактор APR-1400 на АЕЦ „Шин Ханул“ да започне експлоатация през септември 2023 г. След избирането по-рано тази година на президента Юн Сук Йол, който подкрепя развитието на атомната енергетика, се предполага, че строителството на трети и четвърти енергоблок на централата ще бъде възобновено през 2025 г.

Правителството на Южна Корея планира да увеличи дела на атомната енергия в електроенергийния микс на страната с 4% и той да достигне 32,8% до 2030 година. Производствената мощност на атомния флот може да нарасне от сегашните 24,7 гигавата до 31,7 гигавата в периода 2022 г. – 2036 г. Според данни на Международната агенция за атомна енергия общо 21-те ядрени реактора, които работят в Южна Корея, осигуряват около 28% от електроенергията на страната, ивформира nucnet.org.

Още преди няколко месеца министърът на търговията, индустрията и енергетиката Лии Чанг Янг обяви плановете на кабинета за развитие на ядрената енергетика. Властите в Южна Корея смятат прогнозата за реалистична поради факта, че Южна Корея смята да удължи живота на съществуващите реактори и да възстанови работата по проектите за трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Шин Ханул“. Те бяха спрени през 2017 година от предходното правителство.

 

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...