Извадиха всички горивни касети от  първи енергоблок на Курската АЕЦ

За 45 години работа първи енергоблок на Курската АЕЦ е генерирал 251 милиарда киловатчаса електроенергия. Снимка: „Росатом“

Първият етап от извеждането от експлоатация на Курската АЕЦ завърши, след като бе извадена и последната отработена горивна касета.


Директорът на централата Александър Увакин заяви, че след изваждането на горивото от енергоблока с реактор РБМК-1000, екипът ще продължи с демонтажа на оборудването. Първи енергоблок на Курската АЕЦ бе спрян през декември 2021 г. след 45 години работа. През това време той е генерирал повече от 251 милиарда киловатчаса електроенергия.

„Започнахме изваждането на отработените горивни касети през юли 2022 г. Първата партида бяха 300 касети. Част от горивото бе пратено да „доизгори“ в действащите трети и четвърти енергоблок на АЕЦ“, поясни главният инженер на централата Андрей Щиголев.

Четирите енергоблока влизат в експлоатация между 1976 г. и 1985 г. Те ще бъдат заменени от други четири блока на Курската АЕЦ-2, които ще бъдат с реактори ВВЕР-ТОИ – последната версия на руските реактори с лека вода.

Вижте още:

Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара“ от 1 март 2024 г.Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията последните над 30 години.