Соларен паркинг ще зарежда за столичани електрически велосипеди, скутери, телефони, таблети и всякакви джаджи с енергия от слънцето. Гражданите ще тестват моделите и ще пият соларно кафе, докато си зареждат смартфоните 

За пет дни площадката до паметника на Васил Левски в Борисовата градина в гр. София ще се превърне в точка за производство на безплатна електроенергия от слънцето. Откриването на кампанията ще се случи в сряда, 25.06.2014г следобед. Гражданите ще могат да се запознаят с възобновяемите източници на енергия, които захранват алтернативни превозни средства – всеки ден, до неделя, 29.06.2014г в светлата част на дните.

WWF - България ще представи своя проект RePowerMap – интерактивна карта на енергийно-ефективни сгради и централи за производство на екологичен ток в България и целия Европейски съюз. Greenpeace – България ще запознае столичани с популярните митове за зелената енергия и реалните ползи от нея. Eco Mobility и Eco Power Sport ще предоставят за свободно тестване различни модели електрически велосипеди и скутери. Българска соларна асоциация ще представи на гражданите приложение на слънчевия ток за различни битови нужди – приготвяне на кафе, сокове, зареждане на телефони, таблети и други джаджи. Българска фотоволтаична асоциация ще разпространи материали за опознаване на технологиите за добиване на електричество от слънце и техни вече реализирани приложения.

Заповядайте на щанда на Слънчево зареждане всеки ден от 10:00 до 20:00 часа между 25 и 29 юни 2014г в Борисовата градина, на площадката до паметника на Васил Левски. За повече информация: www.bpva.org , както и в страниците на нашите партньори.

Кампанията се провежда в рамките на Европейската седмица на устойчивата енергия - 2014 и цели да промотира сред гражданите ползите от приложението на екологичната енергия в ежедневния живот, в жилищни и обществени сгради, в бизнеси, за захранване на нуждите на земеделски стопанства и други. Част от събитията ще бъде и запознаване с целите на Европейската комисия за енергийна ефективност и възобновяема енергия до 2030 година и позицията на България, която ще бъде обсъждана в заседание на Съвета на Европа на 27.06.2014г.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...