Корейската компания KHNP получи ядрен сертификат за Европа

Корейската компания KHNP съобщи, че стандартният дизайн на нейния реактор APR1000, който смята да изнася в Европа, е сертифициран от EUR – групата на европейските експлоатиращи организации на АЕЦ. В нея членуват 13 оператора на атомни централи от 12 страни на Стария континент. EUR стандартизира дизайна за нови реактори и изисква от страните-членки да използват тези проекти като условие при провеждане на търгове за строителство на атомни централи.

Сертифицирането от EUR е система, чрез която организацията преглежда безопасността и икономическата осъществимост на стандартния дизайн на нови реактори на лека вода за изграждане в Европа.

След получаване на сертификата, от KHNP заявиха, че са си осигурили конкурентно предимство на европейския експортен атомен пазар като са изпълнили изискванията за безопасност и представяне, необходими в региона. Чешката република, Полша и Словакия изискват обезателно такъв сертификат при участие в търг за АЕЦ.

 

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...