Край или възраждане за въглищата?
Международната агенция по енергетика публикува годишния си доклад за въглищата още през месец декември, 2021 г. Той се превърна в най-важната - но много неохотно коментирана - новина в света на енергията за годината, защото официално изличи всякакви надежди за съществена промяна в глобалния енергиен микс след пандемията:

През 2021 г. светът отчете нов исторически рекорд в производството на електроенергия от въглища, който ги стабилизира на върха в класацията на енергийните източници с дял от 36%!

В доклада има множество други интересни факти и прогнози. Например, МАЕ ревизира данните си за 2020 г. - оказва се, че потреблението на въглища тогава съвсем не е спаднало толкова много, колкото се мислеше доскоро. Освен това вече ясно се казва, че добивът и потреблението в страни като Китай, Индия и Индонезия ще продължат да растат с изключителни темпове, които многократно ще надхвърлят планираните спадове в Европа и САЩ. Австралия и Русия пък с удоволствие ще правят добри пари от износ.

Допусканията за спад на потреблението в ЕС и САЩ също трябва да бъдат поставени под въпрос. Тези дни стана ясно, че производството на електроенергия от въглища през 2021 г. в ЕС е скочило с цели 18%, а в САЩ - с около 16%. И ако високите цени на газа се задържат ще скочи отново и през 2022 г.  

Въпросът вече не е дали въглищата ще изчезнат от енергийния микс в най-кратки срокове. Това очевидно не се случва и няма как да стане. Въпросът е:

Откъде ще дойдат достатъчно въглища, които да задоволят огромния енергиен глад на света, особено на развиващите се страни?

През 21 в. въглищата бяха обявени за "смъртен враг на планетата" и инвестициите в нов добив замряха. Търсенето обаче продължава да расте. Цените им вече са ужасяващи и не спират да растат, а те движат и цените на тока към исторически рекорди.

Разбира се, най-много страдат бедните, които и днес нямат достъп до елементарни удобства като ток, топлина и чиста вода. Стигаме до момента, в който трябва да избираме:

Искаме ли бърза и евтина базова електрификация и нормален живот в поредния милионен град в Индия, Бангладеш или Конго?

или

Искаме да задоволим „нуждата“ на презадоволените деца в Клуба на богатите да живеят с усещането, че „спасяват планетата“?

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...