Крайно време е енергийното обновяване на многофамилните жилищни сгради да се превърне в политика, а не в лотария

Местните власти изискват незабавни промени в политиката за енергийно обновяване на многофамилни сгради

Представители на местните власти в България изразиха остра загриженост и разочарование от настоящия подход към подбора на многофамилни сгради за енергийно обновяване съгласно Плана за възстановяване и устойчивост. „Считаме, че процесът беше фундаментално несправедлив и подлежи на корекции“, споделят те в декларация от името на 14 общини членки на ЕкоЕнергия (вж. приложен документ). Отправеното от държавата послание предизвика неудовлетвореност както сред гражданите, така и сред местните власти, които бяха принудени да се справят с недоволството от непрозрачната процедура за оценяване.

След като през 2016 г. над 3000 сгради не се класираха за обновяването, сега още 2300 се изключват въпреки инвестициите, които са направили за технически паспорт и енергийно обследване. Финансирането от Националния план за възстановяване и устойчивост със сумата от 1,13 млрд. лева целеше обновяването на още 750 блока в цялата страна. Въпреки че средствата предоставиха възможност за подобрения на програмата, разпределението им породи огромно недоволство в редица общини, причинени от спорове около начина на класиране и от дългия списък с 2178 резерви.

Местните власти настояват за бърз и честен анализ на създалата се ситуация и очакват Министерството на регионалното развитие и благоустройството и лично на министър Андрей Цеков да обърнат сериозно внимание на сегашното положение. „Искаме прозрачност в класирането на всички сгради и призоваваме за формулиране на цялостна национална политика за енергийна ефективност на многофамилни сгради“, настояват местните власти.

Случаите на несправедлив отказ може да има дълбоки последици за гражданите на България, които са вложили значителни ресурси във внесените от тях заявления като израз на доверие в подкрепата на държавата. Трудът, който е положен зад всяка кандидатура, е огромен и в крайна сметка не е възнаграден.

„Призоваваме държавата да предостави 100% финансиране за енергийно обновяване на сградите, които са включени в резервния списък, с цел коригиране на текущата несправедливост. Това не само ще компенсира, но също така ще подкрепи общата цел за енергийна ефективност в полза на всички граждани. Тази стъпка трябва да бъде съпроводена от ясна пътна карта за бъдещите форми на финансиране, които да заменят сегашните кампанийни механизми с устойчиви и постоянни схеми, работещи в интерес на българската общност“, завършват декларацията представителите на българските общини.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...