Липсата на кадри се превръща в проблем за атомната индустрия

Ръководители от атомната индустрия са все по-загрижени от липсата на работници, на фона на нарастващите инвестиции и развитието на сектора. За това предупреди главният изпълнителен директор на Американското ядрено общество (ANS) Крейг Пиърси. Великобритания планира амбициозно разширяване на атомния си сектор през следващите няколко години. Много европейски държави, застрашени от свиване на енергийните доставки, също обмислят да удължат живота на съществуващите АЕЦ и да изграждат нови реактори, пише „Ройтерс“.

Съвместно макроикономическо проучване на Агенцията за ядрена енергия на ОИСР (NEA) и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на тема „Измерване на заетостта, генерирана от сектора на ядрената енергия“ дава повече яснота на този проблем, посочва агенцията. Според доклада пряката заетост при изграждането на 1000-мегаватов усъвършенстван леководен реактор по време на подготовката на площадката и строителен период от 10 години е около 1200 специалисти.

Приблизително 600 души административен, експлоатационен и поддържащ персонал на постоянен договор се наемат годишно за 50- годишна експлоатация на АЕЦ. При извеждането от експлоатация за около 10 години са необходими 500 специалисти годишно, а за управление на ядрени отпадъци за около 40 години се наемат още 80 души. Следователно общата директна заетост е приблизително 200 000 трудови години през жизнения цикъл на 1000-мегаватова атомна мощност, обобщава докладът.

През май британското правителство обяви мащабни планове за развитие на атомната си енергетика, която ще нарасне с 24 гигавата. „Предвид новите цели ще има някои пречки, свързани с липсата на кадри, когато новите проекти се припокрият. И това важи не само за атомната енергетика. Липсата на специалисти в секторите наука, технологии, инженеринг, математика и строителство е в целия свят“, казва политическият анализатор в

Асоциацията на ядрената индустрия на Обединеното кралство Джорджина Хайнс.

Вижте още: