Исторически рекорд в цената на въглищата

Цената на въглищата в САЩ надхвърли $200 на тон, което е ужасяващ исторически рекорд!

Изумително е, че дискусията около световната енергийна криза се съсредоточава само върху цените и недостига на нефт и газ, напълно пренебрегвайки въглищата. Както графиката долу ясно го показва, с дял от 36.7% въглищата все още са водещият енергиен източник за производство на ток в света. Потреблението им продължава да расте в абсолютна стойност като през 2021 г. отчете нов исторически връх, който най-вероятно ще бъде преодолян още тази година.

За разлика от газа, където имаме 8-12 пъти по-ниски цени в САЩ (страните-износители) в сравнение с Европа (страните-вносители), при въглищата разликата не е чак толкова голяма, защото те се търгуват малко по-лесно през океаните. Така че недостигът в Европа и Източна Азия дърпа силно дори цените в САЩ нагоре. $200 на тон е нечувано скъпо, но бледнее пред $400 на тон, което вече е стандарт за пазара на австралийски въглища - основно за Азия.

По-интересни обаче са дългосрочните договори, които са правило на този пазар. Преди броени дни Glencore сключи нов годишен договор с японската електроенергийна компания Tohoku Electric на умопомрачителната цена от $395/тон. Това е почти 4 пъти по-скъпо в сравнение със съответния договор отпреди година.


Тази сделка практически определя нивата на целия Азиатско-Тихоокеански пазар и ясно показва, че цените явно ще останат много високи още дълго време. Това е напълно нормално при положение, че търсенето расте, а предлагането няма как да му отговори. Защото вече повече от десетилетие политиката практически не позволява на компаниите да инвестират в нов добив. Резултатите са налице, но основните потърпевши не са политиците, а обикновените хора, които трябва да харчат огромен дял от доходите си за енергия и други базови нужди.

Добрата новина:

България все още има собствени мини, които работят с рекордни темпове и даже вече изнасят суров лигнит (не само ток от комплекса). Благодарение на тях ние практически сме изолирани от гореописаните ценови шокове. Това е страхотно предимство, което трябва и можем да използваме. Само малко повече политическа воля е нужна.

Вижте още: