Макрон: EDF рискува и международната си репутация

Водещият оператор на АЕЦ в Европа EDF е подложен на нарастващи критики, заради преразходите и закъсненията на ядрените си проекти, както и проблемите, които има с готовите си блокове. Миналата година компанията съобщи за увеличения на разходите и отлагания при строежа на двата реактора от трето поколение с вода под налягане (EPR) в АЕЦ „Хинкли Пойнт“, Англия. Критици определят ситуацията във Великобритания като симптоматична за предизвикателствата, пред които е изправен най-големият оператор на АЕЦ в Европа, доверието в когото изглежда ерозира с всеки следващ проект. Енергийният гигант търпи репутационни щети и от строежа на EPR блок във Фламанвил, Нормандия - строителството там страда от големи закъснения (12 години) и преразходи (470%), което означава, че пускът, планиран за средата на тази година, може да бъде отложен за пореден път.


Тези тенденции предизвикаха забележката на френския министър на икономиката и енергетиката Бруно Льо Мер, че „EDF трябва да се научи да се придържа към разходите и графика си. “Компанията рискува и международната си репутация – президентът на Франция Еманюел Макрон посети Прага, за да защити проекта й за реактори в Чехия. Чешкото правителство подчерта приоритета си - спазване на срокове и разходи - и посочи, че макар и единствени в надпреварата, EDF нямат запазено място. Ситуацията е притеснителна, тъй като EDF има интереси и към проекти в Нидерландия, България, Словения и Словакия, а наскоро загуби конкурс в Полша.

Управлението на вече изградените реактори е поредна черна точка за EDF - наскоро са открити нови „индикации“ за корозия в един от блоковете – явление, забелязано и при други от реакторите й още през 2022 г. Но въпреки тези проблеми, EDF и ядрената индустрия се радват на повече правителствена подкрепа от всякога, а Франция, заедно с останалите 15 държави- членки на Ядрения алианс на ЕС ще разработват 30-45 големи реактора до 2050 г., като е силно вероятно EDF да има водеща роля в този процес.

Вижте още: