MET Груп осигурява капацитет за регазификация в терминал за втечнен природен газ Deutsche Ostsee в Лубмин

Базираната в Швейцария МЕТ Груп си е осигурила обвързващи дългосрочни капацитети за втечнен природен газ в плаващия терминал на Deutsche ReGas в Лубмин (Мекленбург-Предна Померания, Германия). FSRU (плаващо хранилище Regasification Unit) на германското крайбрежие на Балтийско море ще бъде официално открит утре в присъствието на Олаф Шолц, федерален канцлер и Робeрт Хабек, федерален министър на икономиката и опазването на климата.

MET Груп е утвърден и активен участник в немския пазар на природен газ и електроенергия. Германия винаги е била ключов център в газовия и енергийния сектор на компанията, като през последните години МЕТ придобива 3,4 TWh подземни складови съоръжения, открива местен филиал за доставки и бързо увеличава продажбите си към общински комунални услуги, индустриални и търговски клиенти, а от скоро и домакинства. Възможността за внос на втечнен природен газ през LNG терминала Deutsche Ostsee в Лубмин значително ще подобри услугата на MET за всички клиенти и ще повиши сигурността на енергийните доставки за региона.

В момента МЕТ Груп доставя природен газ и електроенергия в 13 държави в Европа, на различни групи клиенти - от по-големи потребители до частни домакинства. Чрез доставките си на природен газ, комапнията активно увеличава участието си на пазара на LNG. Само през 2022 г. компанията е внесла над 30 TWh товара с втеченен природен газ в Хърватия, Гърция, Испания, Белгия и Обединеното кралство. С капацитета за регазификация в Германия, MET Груп се превръща в един от най-големите вносители на LNG в Европа със средносрочен капацитет в 4 държави и пълен капацитет за допълнителни спот доставки в допълнителни терминали на континента.

„Сключването на договори за капацитети в Германия е изключително важна част от нашата стратегия за интегриран европейски енергиен пазар, която създава мостове между физическия внос в/между различни региони, между търговските компетенции и експертните познания в продажбите, както и между операциите с активи и икономическата оптимизация. Освен това увеличаването на капацитета за внос на втечнен природен газ е важно допълнение към групата MET, което допринася за физическата енергийна сигурност наред с портфолиото ѝ от възобновяеми енергийни източници, активите за производство на електроенергия от газ и инвестициите в капацитет за подземно съхранение на газ", заяви Дьорд Домокос Варга (György Domokos Vargha), главен изпълнителен директор на MET International AG.

„От началото на 2022 г. водим интензивни преговори с различни заинтересовани страни, както и с клиенти, и отбелязахме, че MET Груп би искала да увеличи допълнително своя ангажимент за осигуряване на доставките на газ за Германия. За да можем да изпълняваме доставките от тези предварителни споразумения надеждно и по график, сме осигурили дългосрочен капацитет на плаващия терминал в Лубмин. Това значително ще да засили позициите ни на немския пазар", заяви Йорг Селбах-Рьонтген, главен изпълнителен директор на MET Germany GmbH.

Вижте още: