Напредва работата по трети енергоблок на турската АЕЦ „Аккую“

Доставиха най-важното оборудване за трети енергоблок на турската АЕЦ „Аккую“ - корпуса на реактора. Той е вертикален цилиндричен съд с елипсовидно дъно. По време на експлоатацията на АЕЦ в него се намира активната зона, където се разполага ядреното гориво, устройствата на системите за управление и защита на реактора, конструкционните елементи за контролируемата ядрена реакция и за предаването на топлината на топлоносителя.

Корпусът е изработен в завода „Атоммаш“ на „Росатом“. Оборудването тежи 347,5 тона и е доставено по море.


„След приключване на задължителните процедури на входния контрол, корпусът ще бъде предаден за монтаж. При производството му се провеждат около 300 различни проверки и контролни операции. Това оборудване работи в специални условия. То трябва да осигури херметичността на реактора по време на процеса на експлоатация, безопасното презареждане с гориво и работата на реактора в продължение на 60 години“, заяви директорът на строящата се АЕЦ Сергей Буцких.

Корпусът е петият за тази година, изпратен от производствена площадка на „Росатом“. Това е абсолютен рекорд за атомното машиностроене.

 

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...