След десетилетие работа, прекратиха проекта Carbon Free Power Project

Проектът Carbon Free Power Project за изграждане на първата по рода си АЕЦ с малки модулни реактори на американската компания NuScale Power бе прекратен, съобщи AP.

Причината - прогнозната цена на електроенергията се e увеличила с 53% през последните две години - от 58 до 89 долара за мегаватчас.


Базираната в Орегон NuScale Power, която притежава единствения сертифициран лиценз за дизайн на малък модулен реактор в САЩ, работи над проекта с местната Асоциация на общинските енергийни системи на Юта (Utah Associated Municipal Power Systems - UAMPS), която предоставя енергийни услуги за общо 7 американски щата.

Проектът трябваше да демонстрира инсталация с 6 малки модулни реактора с мощност до 77 мегавата всеки в Националната лаборатория на Айдахо. Планът бе технологията да осигурява достатъчно електричество за захранване на повече от 300 000 домакинства, да влезе в експлоатация от 2029 г. и да замени въглищните централи в бъдеще. В комбинация с вятърна и слънчева енергия, усъвършенстваната ядрена технология имаше за цел да помогне на общините и обществените енергийни компании в САЩ по пътя им към декарбонизация.

Вместо това NuScale и UAMPS обявиха, че прекратяват проекта след десетилетие работа по него.

Вижте още: