От 25 на 30% скача електроенергията, произвеждана от атомни електроцентрали в Русия

Около една трета от електроенергията в Русия през втората половина на века може да бъде произвеждана от атомни електроцентрали. Това съобщи генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов по време на пленарна сесия на „АТОМЕКСПО-2024“. Към момента компанията цели увеличение на дела на АЕЦ в енергийния баланс на страната до 25% преди 2035 г.


Използването на реактори с различни мощности също ще бъде важна тенденция. „Ще има и такива от по 1000, 500 или 400 мегавата.“,поясни Лихачов. В средносрочен план (2050 - 2060 г.) главно предизвикателство e погребването и преработката на отработеното ядрено гориво (ОЯГ) – „Ще използваме реакторите по нов начин, като придвижваме многократно ОЯГ в горивните цикли, подобно на вечен двигател“, изтъкна той. В близко бъдеще се очаква иновативният проект „Пробив“ да представи АЕЦ с бързи неутрони за широко разпространение. „Предстои и ускоряване на развитието на технологиите за термоядрен синтез“, добави генералният директор на „Росатом“.

Последното издание на международния форум „АТОМЕКСПО-2024“ в Сочи постави рекорд по брой на страни-участнички и подписани споразумения – представиха се над 200 компании от 75 държави.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...