Сайзуел Си закупи земята за новата АЕЦ в Съфолк, Великобритания

Дружеството „Сайзуел Си“ подписа споразумение с „EDF Energy“ за безвъзмездно владение на земята, необходима за строежа на новата АЕЦ в Съфолк, Великобритания. Като самостоятелна компания с мажоритарен собственик правителството на Обединеното кралство, „Сайзуел Си“ трябва да закупи земята, за да отговаря на условията за лиценз за ядрена площадка. Към момента правителството е мажоритарен акционер в проекта с инвестирани общо 2,5 млрд. паунда (3,2 млрд. долара).


„Тази сделка не само осигурява земята, от която се нуждаем, за да изградим АЕЦ, но същевременно гарантира и сигурността на проекта с наближаването на финалното инвестиционно решение“, заяви министърът на ядрената енергетика на Великобритания Андрю Боуи. Ръководството на „Сайзуел Си“ допълни, че ускорява набирането на кадри и подготовката на терена за строителната площадка, за да може изкопните дейности да започнат до седмици.

„Сайзуел Си“ предвижда два EPR реактора, с обща мощност от 3,2 гигавата. През януари компанията получи зелена светлина за официално строителство, а през март й бяха издадени и екологичните разрешителни.

 

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...