Партиите да отговорят спешно какво се случва с цената на тока

Парламентарно представените партии дължат обяснение какво ще се случи с цената на тока за бита през 2023 г. Спешно, щото тя вече е на прага ни. Вместо да ни заливат с празни лозунги и заклинания кой с кого ще прави или няма да прави коалиция.

Да си припомним само, че до 31.12.2025 г всички битови потребители на електроенергия следва да минат на свободния пазар. Това е записано като ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост, предаден в Брюксел от последния редовен кабинет.

Това би могло да означава сериозно поскъпване на цената на електроенергията и за бита, което ще удари домакинствата и откъм сметката за ток, освен от повишените цени на стоките и услугите в резултат на високата цена на електроенергията и газа на свободния пазар за бизнеса. Не знам защо никой не обсъжда този въпрос или съм пропуснала, но да ни е честито, както се казва. И ако ви се вижда далече 31.12.2025, то това е крайният срок на поетапното преминаване на бита на свободния пазар. И ей сега ще дойде.

Ето какво е записано в частта за либерализация на пазара на дребно в Плана за възстановяване и устойчивост: ще бъде извършен “постепенен и поетапен преход към либерализиран пазар на електроенергия до 31 декември 2025 г., чрез постепенно премахване на регулираните цени за битови клиенти, в условията на либерализиран пазар на електроенергия на едро в два последователни етапа (през 2023 г. и 2025 г.) и прекратяване на определянето на енергийни квоти за доставка на регулиран пазар от КЕВР”.

Вижте още: