Разработват мини атомен реактор за бъдещи лунни бази

Италианската агенция за нови технологии (ENEA) подписа споразумение с Италианската космическа агенция (ASI) за изработване на дизайна на „компактен, лек, надежден и сигурен“ мини атомен реактор, който да произвежда електроенергия за бъдещи лунни бази и последващото усвояване на Марс и далечния Космос.

„Основните принципи на дизайна на реактора са модулност, лесно увеличаване на наличната мощност и редуциране на основните системи за гарантиране на максимална сигурност на реактора“, заяви Мариано Тарантино, директор на отдел ядрена сигурност в ENEA.

Съществено внимание ще бъде отделено на минимализиране на теглото на системата, за да може да бъде транспортирана в карго ракета.

Проучванията, свързани с атомните реактори за космическо приложение, се извършват от 50-те години на XX век, като прототипи са произведени в Русия и САЩ. Подновеният интерес към космическите проучвания в последните две десетилетия допринася за увеличаване на инвестициите в дизайна на малките реактори, които могат да бъдат използвани за гарантиране на независимост и добро функциониране на космически селища, заявяват от ENEA.

Вижте още: