Турция е крачка по-близо до завършването на първи енергоблок на АЕЦ „Аккую“

Първата АЕЦ в Турция ще има четири реактора ВВЕР от поколение 3+, които трябва да бъдат готови до 2026 г. и да осигуряват около 10% от електроенергийните нужди на страната. Снимка: „Росатом“

Турция е крачка по-близо до завършването на първи енергоблок на АЕЦ „Аккую“, след като на площадката на новоизграждащото се съоръжение поставиха в проектно положение купола на вътрешната защитна обвивка на реактора.

„Наближава доставката на свежо ядрено гориво на площадката на АЕЦ „Аккую“, което е най- важното събитие за 2023 година. За стогодишнината на Република Турция планираме изграждане на външната обвивка и други дейности преди завършването на първи енергоблок“, обяви Анастасия Зотеева, генерален директор на компанията „Аккую Нюклиър“.

На площадката, разположена на брега на Средиземно море в провинция Мерсин, продължават строително-монтажните дейности на всички основни и спомагателни съоръжения, включително четирите енергоблока, брегови хидротехнически съоръжения, електроразпределителна система, административни сгради, учебен център и съоръжения за физическа защита на АЕЦ.

 

Вижте още: