Пазарът на технологии за ядрен синтез достига 40 трилиона долара

За получаване на електроенергия от комерсиален термоядрен реактор ще са необходими още години, но това не спира инвестициите в тази област. По оценки на консултантската група BloombergNEF за 2022 г. частните инвестиции в сектора ще надхвърлят 1 милиард долара. В момента няма нито една публична термоядрена компания. Индексът на Bloomberg - Global Nuclear Theme Peers, обаче проследява листинга на компаниите в сектора и според него тези компании ще достигнат оценка от 40 трилиона долара. Сред тях са Rolls-Royce, Toshiba, Hitachi и General Electric.

Броят на частните компании, които се занимават с изследвания и разработки в областта на синтеза ще продължава да нараства, което увеличава вероятността в близките години някои от тях да излязат на публичните пазари. Сред най-големите от тях е Commonwealth Fusion Systems (CFS). През декември 2021 г. тя е привлякла 1,8 милиарда долара. Основните ѝ инвеститори са Бил Гейтс и Google.

Преди месец учени от Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ в Калифорния съобщиха, за голям пробив в сектора с постигане на първото в историята термоядрено „възпламеняване“. В резултат на ядрен синтез е била получена повече енергия, отколкото е необходима за стартиране на реакцията. Това ще ускори нови потоци от финансиране, посочва изданието.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...