„Росатом“ произведе титаново оборудване за най-мощния ледоразбивач в света -„Русия“

Чепецкият механичен завод (ЧМЗ, предприятие на горивното подразделение на „Росатом“) започна производството на уникални титанови тръби за най-мощния ледоразбивач в света - „Русия“. Той е оборудван с два реактора РИТМ-400 от по 315 мегавата, ще може да преодолява лед с дебелина 4 метра и да прокарва канал с ширина около 50 метра. Ледоразбивачът ще съпровожда целогодишно плавателни съдове с голяма вместимост в цялата акватория на Северния морски път.

Тръбите са със спираловидни ребра и ултрафина структура. Те помагат за осигуряване на твърдостта на цялата конструкция на парогенератора. Изработени са от титанова сплав ПТ-7М, която има висока корозионно-механична якост в морска вода и дълъг срок на експлоатация. Това позволява да се намали броят на ремонтите и подмяната на компоненти в инсталациите.

„Повече от 10 години Чепецкият механичен завод осигурява титанови тръби за руската корабостроителна индустрия. Горд съм, че предприятието е част от строителството на най-мощния атомен ледоразбивач в света. С него Северният морски път лесно ще се превърне в международна транспортна артерия“, подчерта генералният директор на ЧМЗ Сергей Чинейкин.

„Росатом“ произведе титаново оборудване за най-мощния ледоразбивач в света -„Русия“

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...