Индия е готова за още ядрени реактори, които да отговорят на енергийните й нужди

Индия проучва локации за допълнителни площадки за руски ядрени реактори, като в същото време води разговори с Франция относно проекта за АЕЦ „Джайтапур“, разкри министърът на външните работи на страната Субраманям Джайшанкар. „Към момента се обсъжда докъде е напреднала АЕЦ „Кунданкулам” (изграждана от Русия). Всъщност, разглеждаме допълнителни площадки за руски реактори. С Франция имаме текущи дискусии“, уточни той.

Джайшанкар беше на посещение в Русия през декември миналата година, когато двете държави подписаха важни споразумения, свързани с изграждането на бъдещите енергоблокове на АЕЦ „Кунданкулам”, където Русия е построила четири реактора от по 1000 мегавата всеки. Още два със същата мощност са в процес на изграждане. Това е и най-големият ядрен парк в страната.


През 2008 г. Индия подписва споразумения в сферата на ядрената енергия със САЩ и Франция. Проектите обаче не се развиват според очакваното, поради няколко фактора, сред които и строгите клаузи на Закона за ядрени щети от 2010 г.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...