Росатом пуска серийно производство на малки АЕЦ до 2032 година

Специалисти от руската ядрена индустрия очакват от 2032 година да започнат серийно производство на малки 10-мегаватови АЕЦ на базата на реактор „Шелф-М“. Това обяви главният конструктор на технологията в института по енергетика НИКИЕТ Денис Куликов.

Водещият енергоблок с реактор „Шелф-М“ ще бъде построен в Якутия в района на златно находище, като по план въвеждането му в експлоатация е планирано за 2030 година.

„През следващата година завършваме разработката на техническия проект на реактора и основното оборудване на енергоблока. До 2027 г. се планира да започне доставката на оборудване за обекта“, каза Куликов.

Основната задача на АЕЦ с малка мощност, базирана на реакторната централа „Шелф-М“, е локално снабдяване с топлинна и електрическа атомна енергия. Топлинната мощност на реактора е 35 мегавата, а електрическата – 10 мегавата. Дължината му е 11 метра, диаметърът - 8 метра, а теглото на напълно готовия модул, заедно с реакторната инсталация, е 370 тона. Срокът на експлоатация на реактора е 60 години. Модулът може да се транспортира с шлеп.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...