Росатом разработва плазмен ракетен двигател за полети до Марс

Руската държавна корпорация „Росатом“ планира да завърши разработване на прототип на плазмен ракетен двигател през 2024 година. Това заяви Александра Карташева, старши научен сътрудник от Троицкия институт за иновационни и термоядрени изследвания на Конгреса на младите учени в Нижни Новгород.

„Работим над мащабен проект в рамките на програма за развитие на атомната наука, техника и технологии – създаваме плазмен ракетен двигател, като следващата година планираме да завършим прототипа. Такива двигатели могат да реализират междупланетни полети и да доставят товари до Луната, да летят до Марс. Основните методи за измерване на плазмените параметри са отдавна известни. Но, съществуват редица ограничения. Ние работим над ефективни методи за диагностика на плазмата и създаваме стационарен комплекс, който ще помогне в реално време количествено да бъде описано състоянието на системата. В случая с двигателя – това ще позволи да се увеличи неговата тяга и импулс“, уточни Карташева.

Вижте още:

Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара“ от 1 март 2024 г.Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията последните над 30 години.