САЩ поддържат курс към намаляване на парниковите емисии

Американската администрация публикува доклад, в който се очертават приоритетите за постигане на нулеви емисии до 2050 г. Това включва и финансиране от над 1,5 милиарда долара за усъвършенстване на инсталации и модернизиране на инфраструктурата в националните лаборатории.

Докладът на Белия дом определя пет приоритета за намаляване на парниковите емисии с 50- 52% до 2030 г. и нулеви емисии до 2050 г. Те са ефективно отопление и охлаждане, нулеви емисии в авиацията, както и в енергомрежата и електрификацията, ядрена енергия, която да бъде конкурентна по стойност, разработване на индустриални продукти и горива без емисии и кръгова икономика.

Финансирането ще ускори текущите проекти в националната лабораторна инфраструктура, в това число модерни научни компютърни изследователски съоръжения, ядрена физика, термоядрен синтез, изотопни изследователски инсталации и други.

Вижте още:

Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара“ от 1 март 2024 г.Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията последните над 30 години.