Великобритания подсигури 6.8 млн лири за развитие на концепции за термоядрена енергия

Седем организации са си осигурили договори с Британската агенция за атомна енергия (UKAEA) за разработване на иновативни решения и технологии до етап „потвърждаване на концепция“. Контрактите са на обща стойност от 6,8 милиона лири и са дадени на организации, които се фокусират върху дигиталния инженеринг и изискванията към термоядреното гориво за решаване на проблемите при развитие на термоядрената енергия.

Договорите са финансирани по Програмата на термоядрената индустрия на обща стойност 484 милиона лири. Тя стартира през 2021 година, като част от правителствен пакет за подкрепа на науката на Острова.

Междувременно САЩ постигнаха технологичен пробив при термоядрения синтез.

След повече от 50 години отлагания и неуспешни опити технологията на ядрен синтез най-накрая прави решителна крачка към търговска експлоатация, пише Bloomberg.

Министерството на енергетиката на САЩ обяви във вторник, че учени от лаборатория в Калифорния са успели за първи път да генерират по-голямо количество електричество от термоядрен реактор, отколкото им е необходимо, за да го задействат. Историческият пробив подкрепя перспективата, че някой ден - може би след десетилетия - световната икономика ще се управлява от безвъглеродно електричество, генерирано от процеса, който захранва Слънцето и звездите.

„Пробивът в термоядрения синтез ще остане в историята“, заяви министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм по време на пресконференция.

Учените са използвали 192 лазера, за да предизвикат реакцията, съсредоточена върху горивна пелета с размерите на черен пипер. Температурата на процеса надхвърля 3 милиона градуса по Целзий.

„Това е невероятно инженерно чудо“, подчертава Гранхолм.

Вижте още: