Шри ланка ще разчита на Росатом за строителството на нова АЕЦ

„Росатом“ и Шри Ланка се договориха за строителството на АЕЦ, чиято мощност ще бъде до 300 мегавата. Това заяви в интервю за РИА Новости посланикът на Шри Ланка в Русия Джанита Лиянаге.

„Има предложение, има и одобрение от властите на Шри Ланка, като по този въпрос работи и МААЕ. Те са организирали няколко работни групи. „Росатом“ също е създал 4 работни групи в различни сфери. Вървим към строителство на АЕЦ на острова, но все още се обсъжда дали това ще бъде плаваща централа или наземна“, каза Лиянаге по време на Петербургския международен икономически форум (14-17 юни). По думите ѝ с помощта на „Росатом“ Шри Ланка започва обучение на специалисти в областта на атомната енергетика.

„Разглеждаме различни варианти, възможно е мощността ѝ да бъде 300 мегавата. Това е достатъчно за производство на електроенергия в допълнение на тази, която имаме на острова, като има и други възможности. Но това е най-вероятният вариант, който обсъждаме сега за Шри Ланка“, отбеляза дипломатът.

Страната планира да построи първата си АЕЦ с подкрепата на Русия до 2032 г., съобщи онлайн изданието Ada Derana, като се позова на Съвета по атомна енергия на Шри Ланка.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...