Втори проектиран в Индия реактор заработи на пълна мощност

Четвърти енергоблок АЕЦ „Какрапар“ излезе на минимално контролируемо ниво на мощност, съобщи Индийската корпорация за ядрена енергия (NPCIL). Това е вторият изцяло проектиран в страната ядрен реактор тип PHWR с мощност 700 мегавата, след трети енергоблок на централата, който бе включен на максимална мощност преди няколко месеца.

Предстоят допълнителни тестове на енергоблока, като нивото на мощност постепенно ще се увеличава в съответствие с регулаторните разрешения, докато реакторът достигне пълен капацитет. Следващият важен етап е свързването му към индийската електрическа мрежа.


Строителството на трети и четвърти енергоблок на централата официално започна през 2010 г., като „Какрапар“-3 достигна първа критичност през юли 2020 г. На площадката се намират и два реактора PWHR с мощност 202 мегавата всеки, които са в експлоатация от 90-те години на миналия век.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...