Бразилия и Франция подписват ново споразумение в ядрената сфера през март

Федералният депутат Жулио Лопес, който оглавява парламентарната група за внедряване на ядрените технологии и развитието на атомната индустрия на Бразилия и посланикът на Франция в страната Еманюел Ленен обсъдиха предоставянето от Франция на заем от 3 милиарда евро за реализиране на проекти в бразилската атомна промишленост.

Според Лопес кредитът ще бъде предоставен като гаранция за добив на уран с участието на френската компания Orano. Той добави, че споразумението може да бъде подписано по време на визитата на президента Еманюел Макрон в Рио де Жанейро, което е планирано за март тази година.


Новата бразилска ядрена програма включва 20 пункта, сред които създаване на програма за професионална подготовка, създаване на национална комуникационна политика в атомната сфера, политика за строителство на малки модулни реактори, ново картографиране на залежите на уран.

 

Вижте още:

Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара“ от 1 март 2024 г.Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията последните над 30 години.