Започва целогодишна навигация в източната част на Северния морски път

Руската ядрена корпорация „Росатом“ и енергийната група „Новатек“ ще стартират целогодишна навигация в източната част на Северния морски път в началото на 2024 година, стана ясно от думите на генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

В момента пет атомни ледоразбивача се строят за развитие на най-краткия маршрут по вода между Европа и Азиатско-тихоокеанския регион. „Росатом“ отговоря за проекти, свързани с развитието на транспорта в Арктика.

„Необходимо е да вземем решение да започнем да строим четири неядрени ледоразбивача. Общо ще ни трябват до 100 кораба от арктически клас, както и поне 15 плаващи енергоблока“, съобщи още Лихачов. По думите му въпреки санкциите, нито един голям проект в Арктика не е спрян. „Ембаргото, наложено от европейските страни върху доставките на руски петрол и петролни продукти, не само се превърна в предизвикателство, но и отвори възможности за допълнителни товари по Северния морски път. Заедно с руски компании работим по въпроса за пренасочване на руския петрол от балтийските пристанища към Северния морски път“, каза Лихачов.

Вижте още: