Франция прие закон за ускорено изграждане на ядрени реактори

Три месеца след приемането на закон за възобновяемата енергия, френските законодатели гласуваха нов административен акт, с който се цели да се ускорят процедурите за изграждане на атомни реактори. Той бе приет от парламента на 16 май. Идеята е да се спести време преди началото на строителството и изливането на първия бетон за бъдещите атомни реактори, като се съкратят административните процедури и документите за благоустройствените планове, които касаят предварителната работа на площадките за АЕЦ – изкопни дейности, ограждения и паркинги.

Правителството на Франция вече обяви амбициозни планове за изграждане на най-малко шест, вероятно осем нови атомни реактора в близко бъдеще.

„Окончателното гласуване на този текст ще позволи на страната ни да направи голяма стъпка напред в областта на околната среда чрез мобилизиране на всички лостове за декарбонизация за борба с изменението на климата“, каза министърът на енергийния преход Агнес Пание-Рунаше.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...