„Росатом“  с поръчки за разработка на вятърни паркове за 1,7 гигавата

„Росатом“ възнамерява да изнася своите разработки за създаване на вятърни електроцентрали, като за строителство на такива мощности има заявки от Виетнам, Миянмар, Турция и страните от ОНД. Това заяви генералният директор на корпорацията Алексей Лихачов по време на Невския международен екологичен конгрес, който се проведе в Санкт Петербург на 25 и 26 май.

„Росатом“ има поръчки за 1,7 гигавата електроенергия от вятърни мощности и до края на годината ще въведе в експлоатация 1 гигават, което е колкото един голям атомен енергоблок.

„Ветроенергетиката не е най-голямата част от нашето производство – през миналата година са произведени около 2 милиарда киловатчаса. Нашите флагмански проекти са в Ставропол и Адигея и се надяваме, че поръчките ще нараснат и в бъдеще“, каза той.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...