International Financial Corporation, част от Световната банка, с инвестиция за устойчиво развитие  в размер на 150 млн. евро в AG Capital

Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния.

International Financial Corporation (IFC) направи инвестиция в размер на 150 млн. евро в Lion’s Head Investments (LHI) www.lhinv.eu - платформа на AG Capital за бизнес имоти в България и Румъния, джойнт венчър с Old Mutual Property. Финансирането на IFC включва конвертируем инструмент и синдикиран заем.

Lion's Head притежава и управлява пет офис сгради, разположени на първокласни локации: две в София – Полиграфия офис център и Мегапарк, и три в Букурещ – Oregon Park A, B & C. Към края на 2023 г. заетостта на площите в офис сградите надвишава 95%. Сред наемателите са глобалните компании Oracle, Deloitte, EY, Thermo Fisher, Bosch, Groupama. Всички сгради притежават зелени сертификати (BREEAM и LEED) и високи показатели за устойчивост.


Lion’s Head работи върху създаването на нова платформа за логистични активи в България и Румъния, която ще бъде допълнително подкрепена от инвестицията на IFC. Сделката включва ангажимент новите активи на компанията ще бъдат сертифицирани с EDGE - сертификата за зелени и устойчиви сгради на IFC.

"Развитието на логистичната инфраструктура и свързаността в рамките на регионалните и глобалните вериги за производство и доставки са важни цели за България и Румъния в настоящия контекст", заяви Ари Найм, мениджър на IFC за Централна и Южна Европа. "От ключово значение за всяка нова инфраструктура в региона е тя да бъде изградена в съответствие с най-високите стандарти за енергийна ефективност. Радваме се, че можем финансово да подкрепим Lion’s Head в реализирането на поставените цели."

"В Lion’s Head вече над пет години работим изключително успешно с Old Mutual. Присъединяването на IFC като нов партньор е сериозно признание - както за нашия бизнес модел, така и за качествата на екипа ни в отделните държави. Инвестицията ще ни позволи да изпълним стратегия си като подкрепи разширяването на дейността ни в региона."
, коментира Христо Илиев, главен изпълнителен директор на AG Capital.

AG Capital е създадена от Христо Илиев преди 30 години и обединява група от компании в сектора на недвижимите имоти. Към момента развива дейност и управлява проекти в България, Румъния и Полша. В портфолиото й са водещи дивелъпмънт компании - Park Lane ( бизнес имоти) и BLD и Ultima (жилищните имоти). Партнира с международни институционални инвеститори, както и големи частни фондове като Apollo Global Managment и Mitiska REIM. За повече информация, посетете www.agcapital.bg International Financial Corporation (IFC) e част от Групата на Световната банка оперира в повече от 100 държави. През 2023 г. IFC инвестира рекордните 43,7 млрд. долара за подпомагане дейността на частни компании и финансови институции в бързо развиващите се страни. За повече информация, посетете www.ifc.com

Old Mutual е публична компания, която се търгува на фондовата борса в Йоханесбург вече 179 години. Тя е една от най-старите корпорации в Южна Африка с присъствие в 14 държави, пазарна капитализация в размер на 3 млрд. евро и активи под управление на обща стойност 65 млрд. евро.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...