КАБ планира да сезира Прокуратурата по повод обезобразяването на Младежки дом Пазарджик

Сградата да получи статут на недвижима културна ценност, настояват архитектите

Камарата на архитектите в България (КАБ) планира да сезира Прокуратурата по повод недопустимите намеси, които се извършват по фасадата на знаковата сграда на Младежкия дом в Пазарджик. Директно върху каменната облицовка се изпълнява оформление тип „графити“ с бои в над 20 различни цвята върху цялата площ на фасадните плоскости, колони, козирки и тавани над колонадата.

Това е грубо вандалство и проява на професионална некомпетентност. Показва незачитане на архитектурната стойност на сградата и авторските права върху произведението, неглижиране на мнението на гражданите, професионалистите и на интереса на обществото. Пресконференция на КАБ по темата от 12 май 2022 можете да гледате на следния линк: https://bta.bg/bg/pressclub/archive/13880

„Планираме да сезираме Прокуратурата, ако Община Пазарджик не предприеме спешни мерки по възстановяване на автентичния вид на сградата на Младежкия дом. Учудени сме, че вместо да се вложат средства в почистването на камъка по фасадата и да се направи качествен ремонт се хвърлят средства в проект със съмнителна естетическа стойност. Не е нормално да се подхожда по такъв начин към архитектурното наследство. Подобни намеси трябва да се извършват след широко обществено обсъждане“, заяви председателят на КАБ арх. Владимир Милков. „Тук сме, за да защитим културните ценности и да се обърнем към общинските власти и Прокуратурата, за да се потърси отговорност за това културно престъпление и посегателство към цялата общественост“, допълни арх. Борислав Борисов, зам.-председател на КАБ.

„Това е рядък пример за архитектурен вандализъм. Става дума за проява на пълно пренебрежение към първоначалната архитектурна идея. Вместо замислената дискретна сграда, която респектира града, Младежкият дом се превръща в натрапчив обект. Сградата можеше да бъде преобразена по друг начин – чрез на съвременни методи и технологии, като например светлинни ефекти, видео инсталации и т.н. Вместо това кметът на Пазарджик запечатва и натрапва за години напред своите представи за градска естетика“, категоричен бе проф. арх. дан Тодор Кръстев, който е проектант на сградата.

„От спокойна обществена сграда, която се вписва в средата и изтъква динамиката на градския живот, Младежкият дом се превръща в акцент, който крещи. Това е едно недобро решение, което не е съгласувано с професионалистите. Става въпрос за боядисване с акрилни бои върху каменна облицовка, което за всеки архитект се равнява на кощунствено действие“, коментира арх. Петър Мурджев, председател на Регионална колегия Пазарджик.

КАБ и Регионална колегия Пазарджик са внесли сигнали по казуса до Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, Общинския съвет на Пазарджик и Областния управител на област Пазарджик. Пълният текст на писмата можете да видите тук и тук.

От КАБ призовават Министерството на културата да предприеме действия за предоставяне на статут на недвижима културна ценност на сградата на Младежкия дом. Архитектурната колегия настоява да бъде възстановен оригиналният вид на фасадите на емблематичното здание.

Не е ясно защо и как е решено да бъде направена промяна на фасадите на сградата, както и по какви критерии са избрани изпълнителите. Община Пазарджик не е представила предварителен проект пред специалистите и обществеността, въпреки че за реализацията се използват публични средства. Необходимо е работата по обществено значими обекти да става след провеждането на архитектурни конкурси и след широко обществено обсъждане.

КАБ планира да сезира Прокуратурата по повод обезобразяването на Младежки дом Пазарджик


Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...