Аmpeco привлече инвестиция от 16 млн. долара

AMPECO, българската компания, която разработва платформа за управление на зарядни станции, обяви, че е привлякла обща инвестиция на стойност 16 млн. долара. Днес компанията представи финансиране в размер на 13 млн. долара в рунд от Серия А, воден от BMW i Ventures. Средствата ще бъдат използвани, за да се ускори експанзията в Северна Америка с местно представителство, както и за разширяването на екипа на AMPECO.

Освен BMW i Ventures, в рунда от Серия А се включват още Launchub Ventures и Cavalry Ventures, както и няколко ангел инвеститора. Launchub Ventures и Cavalry Ventures вече инвестираха 3 млн. евро в AMPECO в сийд-рунд през 2021 г., а BMW i Ventures има опит в сектора като ранен инвеститор в най-големите компании в индустрията. Базиран в Силициевата долина, BMW i Ventures е фондът за рисков капитал на BMW Group и инвестира в иновативни и бързорастящи хардуерни и софтуерни компании в областта на транспорта, производството и логистиката.

Растежът на AMPECO

AMPECO e българска продуктова компания, основана през 2018 г. Тя предлага цялостно софтуерно решение за доставчиците на услуги за зареждане на електрически превозни средства, което обхваща всички случаи на употреба - зареждане на публични места, бизнес и жилищни сгради, автопаркове и др. Платформата е отворена, което позволява на клиентите на AMPECO на шест континента да управляват зарядни станции в голям мащаб и да избират хардуерните партньори, с които искат да работят.

Аmpeco привлече инвестиция от 16 млн. долара

За четири години AMPECO се доказа като ключов играч в електромобилността с глобален отпечатък и водещо присъствие както в Европа, така и в Северна Америка. Компанията работи на повече от 45 пазара с над 120 клиенти, които управляват над 62 000 точки за зареждане. През 2022 г. продажбите растат бързо - приходите на AMPECO са се увеличили 4 пъти на годишна база, а в същия период екипът се е удвоил до над 80 души.

Експанзия на пазара в САЩ

Със силна клиентска база от компании, които изграждат инфраструктура за зареждане на електромобили в Северна Америка, AMPECO вече има утвърдена позиция в САЩ. В допълнение към разширяването на екипите за инженеринг и продуктови иновации, финансирането ще бъде използвано именно за утвърждаване на позициите на AMPECO в Северна Америка с изграждането на местно представителство там, както и в Обединеното кралство, Франция и Германия.

През октомври AMPECO бе отличена от Frost & Sullivan с наградата за глобално продуктово лидерство за 2022 г. в софтуера за зарядни станции за електромобили. Признанието от индустрията, съчетано с успехите на AMPECO и новото финансиране, поставя компанията в отлична позиция да разшири присъствието си в САЩ и да се превърне в предпочитаната платформа за големите оператори на зарядна инфраструктура за електромобили.

Аmpeco привлече инвестиция от 16 млн. долара

Орлин Радев, главен изпълнителен директор на AMPECO казва:

“Развълнувани сме, че инвеститор от ранга на BMW i Ventures финансира българска компания, която вече работи глобално. Средствата ще ни помогнат да разширим мащаба на дейността ни и да се превърнем в “гръбнака” на операторите на мрежи за зареждане на електромобили по целия свят. Вярваме, че така АMPECO прави електромобилите достъпни за повече шофьори.
От първия ден, в който започнахме работа, екипът ни е убеден, че електромобилността е в основата на зеления транспорт на бъдещето. С колегите сме посветени да доближим повече хора до него, а новата инвестиция ще ни даде възможност да привлечем в АMPECO нови таланти, които да допринасят за успеха на тази мисия.”

Бариш Гюзел, партньор в BMW i Ventures, казва:

“Продажбите на електромобили се увеличават, затова и достъпът до инфраструктура за зареждането им става по-важен от всякога. Цялостното софтуерно решение на AMPECO е съвместимо с всеки хардуер и позволява на клиентите бързо да стартират и развиват собствени мрежи за зареждане на електромобили. Убедени сме, че екипът на AMPECO има потенциала да бъде истински лидер в тази област и сме щастливи да се присъединим към тяхното пътешествие. Не се съмняваме, че те биха могли да отключат истинския потенциал на зареждането на електромобили в световен мащаб, тъй като все повече доставчици внедряват тяхното доказано решение.”

Аmpeco привлече инвестиция от 16 млн. долара

Вижте още: