Франция национализира 92% от енергийния гигант EDF

Френската държава придоби достатъчно от акциите на EDF на пазара, за да започне процедура по напълно национализиране на атомния енергиен гигант. Правителството сега държи 92,71% от правата на глас в EDF, обявиха от финансовото министерство, отбелязвайки успешния край на пълната процедура по придобиване, стартирана от правителството на президента Еманюел Макрон миналото лято, която струва на Париж около 10 милиона долара.

Затъналата в дългове EDF, която е най-големият оператор на ядрена енергия в Европа и управлява флота от атомни реактори на Франция, доставя електричество на милиони домакинства. Изваждането на групата от борсата в Париж ще е краят на една ера за компанията, която беше частично приватизирана през 2005 г., когато част от нейния акционерен капитал беше пуснат на търг за 33 евро ($35,82) на акция.

Миналата година правителството предложи на миноритарните акционери 12 евро на акция, след като EDF претърпя различни неуспехи, включително непланирани спирания на реактори, закъснения и надхвърляне на разходите при изграждането на нови централи.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...